גיבור על? מה הכח שלך? או איך להתייחס אל המאובחן עם הפרעת הקשב
- משפטים בקשב
- 11 בפבר׳
- זמן קריאה 2 דקות
מפאת התנהלותם וגם אופן תפיסת הסביבה את האנשים עם הפרעת קשב וריכוז (ADHD), רבים מהם נאלצים להיאבק באופן יום יומי, לעיתים תוך קשיים ועומס ריגשי ונפשי.
הם מוגדרים כבעלי הפרעה. וככאלה, נקודת המוצא הכי קלה כלפיהם תהיה כאל אלו שלא מקשיבים, לא שמים לב, שכחנים, עצלנים, מופרעים, מפריעים, לא אחראים ובקיצור "בעיתיים".

קשה לדמיין איזה טוב יצא מאותו הילד עם ADHD שיגדל תוך ידיעה שהאנשים סביבו רואים בו את הבעייתי או הלא יוצלח. האם יהיו לו שאיפות משמעותיות להצליח? האם קיים המעסיק שירצה עובד כזה?
ומנגד מה נאמר על אדם שחושב מחוץ לקופסא, מעלה רעיונות יוצאי דופן, יכול להתעמק ולתת את כל כולו בנושאים שהוא מוצא בהם עניין?
ולכן, במקום הפרעה, אולי הגיע הזמן שנשנה גישה ונתייחס ל-ADHD כאל פרופיל נוירו-קוגניטיבי מסוים; כלומר, מאפיינים נוירו התפתחותיים, שגורמים לצורת חשיבה שונה. עם כל כך הרבה אנשים שאובחנו עם הפרעת קשב וריכוז - עלינו לשאול, מהיכן מגיעה הפרעת קשב וריכוז והאם זו באמת בעיה בפני עצמה?
העולם רץ קדימה והסביבה שלנו משתנה באופן תדיר. לאדם עם הפרעת קשב תהיה התנהלות שמתאימה במיוחד למציאות הדינמית של ימינו – בעולם שבו יש צורך ביצירתיות, הסתגלות מהירה, וחשיבה מחוץ לקופסה, תכונות רבות של ADHD הופכות ליתרונות של ממש.
אנשים עם ADHD נוטים להיות רב-תחומיים, בעלי חשיבה גמישה ומהירה, ובעלי יכולת להתמודד עם שינוי וחדשנות בצורה אינטואיטיבית. במצבים מסוימים, דווקא הקושי להיצמד לשגרה מאפשר להם לאמץ רעיונות חדשים ולמצוא פתרונות יצירתיים לבעיות מורכבות. הם יכולים לשגשג בסביבות עבודה שמשתנות במהירות, כמו תחומי היזמות, החדשנות, האמנות והטכנולוגיה.
ולמרות זאת, כאשר החברה מתמקדת אך ורק בקשיים ובאתגרים, היא מחמיצה את הפוטנציאל האדיר שטמון באנשים עם ADHD. אם נגדיר מחדש את ההבנה שלנו לגבי הפרעת קשב וניצור מערכות חינוכיות ותעסוקתיות שמאפשרות למנף את הכישורים הייחודיים הללו, נוכל לראות כיצד ADHD הופך מהפרעה – לכוח מניע לשינוי, יצירתיות ופריצות דרך.
חלילה, אין פה קריאה למרוד במוסכמות ולהתעלם מהאתגרים שמציבה הפרעת הקשב ואין פה כוונה לצייר מציאות אלטרנטיבית שבה מופרעי הקשב שבינינו זכו באיזשהו שיפור אבולוציוני נכסף.
אך בהחלט נדרש שינוי בתפיסה כלפי הפרעות קשב וריכוז, כזה שיתייחס לאופן שבו אנו עוסקים בהפרעת הקשב בבתי הספר, בעבודה, בבית עם המשפחה ובעצמינו.