top of page
חיפוש

האם הפרעת קשב משפיעה על תוחלת החיים?

לאחרונה פורסם מחקר בכתב העת The British Journal of Psychiatry. החוקרים בחנו את הקשר בין הפרעת קשב וריכוז (ADHD) לתוחלת החיים בקרב מבוגרים. הם ניתחו נתונים של כ-30,000 מבוגרים בבריטניה שאובחנו עם ADHD, ומצאו פערים בתוחלת החיים בין אלו עם ההפרעה לבין האוכלוסייה הכללית. המחקר העלה נתונים מדאיגים: תוחלת החיים של אנשים עם ADHD עשויה להיות קצרה יותר באופן משמעותי ביחס לאוכלוסייה הכללית. ממצאים אלו עוררו שיח ער על הגורמים האפשריים לתופעה, כמו קיומן של מחלות נלוות, מצוקה נפשית, או דפוסי התנהגות מסוכנים.


הנושא עלה במהלך שיחה עם אחד ממטופליי, ערן (שם בדוי) שנחשף למחקר דרך כתבה ב YNET "זה ממש מלחיץ," הוא אמר. ערן, עוד קצת בן 40, אובחן לפני כ 5 שנים עם הפרעת קשב וריכוז משולבת עם פעלתנות יתר, העלה חשש שממש טרד את מנוחתו. זו הייתה הזדמנות טובה לשוחח על הדרך שהוא עבר מאז שאובחן. עד לפני כ 3 שנים ערן ידע עליות וירידות מבחינת החוויה שלו כמאובחן עם הפרעת קשב, כשבשלב מסוים הגיעו מים עד נפש וערן החליט להכנס לתהליך טיפולי משמעותי שכלל טיפול תרופתי, CBT ומעקב סדיר. ביקשתי ממנו שישווה את ערן שהוא זוכר מלפני 5 שנים לערן של היום, שינסה לדמיין איך היו נראים החיים שלו ללא הטיפול בהפרעת הקשב. ערן שעבר כברת דרך משמעותית במהלך השנים, מיד הבין את הרעיון.

במהלך השיחה העלינו יחד שאלות ביקורתיות על המחקר. למשל, האם נבדקה באופן נרחב השפעתם של טיפולים על המדדים הללו? המחקר לא הצביע על הבחנה ברורה בין אנשים עם ADHD המטופלים לאורך זמן ובין אלה שאינם מטופלים.

אמנם המחקר העלה חששות, אך מחקרים אחרים בתחום מראים תמונה מעודדת יותר. מחקרים שבחנו את התמדה בטיפול – אם תרופתי, אם התנהגותי – הצביעו על ירידה בשיעורי התחלואה הנלווית. לדוגמה, נמצא כי טיפול ואיזון תרופתי , המלווה בהדרכה התנהגותית, מוביל לא רק לשיפור בסימפטומים של ADHD אלא גם לירידה בשכיחות של דיכאון, חרדה, והתנהגויות מסכנות חיים. הטיפול הרציף מספק כלי להתמודדות, משפר את התפקוד היומיומי ומפחית מצבים שעלולים לקצר את תוחלת החיים.

מסקנה מרכזית היא שחשוב להבחין בין המחקר הנוכחי לבין המידע הקיים על התמדה בטיפול. בעוד שהמחקר החדש מצייר תמונה מדאיגה, הוא אינו מספק תובנות לגבי ההשפעה האפשרית של טיפול רציף ומותאם אישית. תובנות אלו כבר נתמכו במחקרים אחרים, המראים שאנשים המקפידים על טיפול יכולים ליהנות משיפור משמעותי באיכות החיים ואף משיעורי תמותה נמוכים יותר.


יש לזכור שהפרעת קשב אינה "גזירת גורל". טיפול נכון שכולל גם הקניית ידע והבנה של הפרעת הקשב, יכולים לשנות באופן מהותי את מסלול החיים של אדם עם ADHD.

בסיום הפגישה ערן חייך ואמר שקל להתרגל לדברים טובים והוא לא שם לב עד כמה הוא התקדם מאז שאובחן. "לפעמים צריך שייצא איזה מאמר שיזכיר לך..."



 
 
bottom of page